• Maak kennis met Nour Almwahed: 'Arabische tijd'

  Door: Twent Stijger

  Nour Almwahed, 26 jaar, opgegroeid in Damascus, Syrië. In 2015 kwam Nour naar Nederland.
  Hij studeert Sport en Bewegen aan het ROC van Twente in Enschede. 
  Tijdens de Jaarlijkse Algemene Vergadering is Nour verkozen tot Jaarlid van Verdienste.
   
  Nour heeft in Syrië Accountancy aan de universiteit gestudeerd. Zijn eigen kantine die hij drie jaar zou runnen op de campus werd na éen jaar gebombardeerd. In Syrië speelde Nour bij Al Whada waarvan het eerste team uitkomt in de Syrian Basketball League. Twee keer werd Almwahed met zijn team kampioen. Toen hij werd uitgenodigd voor het Syrische nationale team kreeg hij een schouderluxatie waardoor deze droom in duigen viel. In Nederland is hij daar twee keer aan geopereerd. Wael, een teamgenoot van Nour overleed door de oorlog.
   
  Een reis door azc’s in Ter Apel, Zwolle, Doetinchem, Alkmaar en Den Helder brachten Nour en zijn moeder uiteindelijk naar een zelfstandige woning in Enschede. Almwahed zijn kracht komt doordat hij samen kan zijn met zijn moeder. Familie in Syrië spreekt Nour weinig meer, Nour's vader woont nog in Syrië. Zijn halfbroertje woont in de buurt van Hannover, eens per jaar zien zij elkaar.
   
  Als assistent in 2017 bij coach Constant is Nour binnengekomen bij Jugglers. Na te hebben meegedraaid zei Constant: “Nour jij kan het alleen.”
  In het seizoen 2019-2020 heeft Nour U12.1 onder zijn hoede gehad. Uiteindelijk zijn zij als tweede geëindigd. “Super trots!” Als assistent-trainer volgt Nour zijn stage bij de dames van 14.4 onder leiding van Constant. Tijdens deze stage wil hij zichzelf door ontwikkelen. “Dit selectieteam is prachtig, het bestuur heeft meer aandacht voor de ontwikkeling. Met de juiste middelen kunnen we hele goede resultaten halen. Begin dit seizoen werden we verrast door Twent met een clinic van Hakim Salem (red. Bondscoach Nederlands team dames), wauw wat was dat mooi!”
   
  Basketballen doet Nour bij het recreanten team van voormalig dames 1 speelster Ineke Poell. Begin dit seizoen kwam Nour te laat op training ‘Arabische tijd’ volgens Nour, “Humor maakt jou nooit oud.” Naast basketbal is Nour veel in de sportschool te vinden. Wat Nour ook goed kan? Salsa dansen! 
   
  Wie Nour wel eens tegenkomt weet dat Nour altijd positief is: “Plezier dat ik leef, dat ik alle mensen hier heb ontmoet, nieuwe familie. Ik ben dankbaar voor wat ik heb bereikt. Jugglers voelt als thuis.” “Je moet altijd schakelen naar het positieve; Als je van het positieve uitgaat ben je altijd gelukkig.”
  “Soms heb ik het idee dat ik harder moet werken om mijzelf te bewijzen, door de oorlog heb ik alles opnieuw moeten doen. Ik moet mezelf terugvinden. Door de slechte dingen die ik heb meegemaakt probeer ik dingen mooie te maken. Ik ben geland op de juiste plek van de wereld, mijn kracht komt van drie woorden: Geef nooit op.”