• Piet Vink: De cirkel is rond

 • Há Jugglers!

  De vraag was of ik wat wilde schrijven over Jugglers.
  Natuurlijk wilde ik dat wel en ik kreeg direct een gevoel van een zich herhalende geschiedenis. In 1975 kreeg ik een baan in Enschede als gymleraar en werd ook direct coach van het 1ste damesteam van Jugglers. Dat team verzorgde ook de clubkrant en al gauw ging ik mee helpen stencillen, invoegen, vouwen, samenbinden en opsturen.
  En nu mag ik weer een stukje voor die clubkrant schrijven! Deze cirkel is rond, nietwaar.
  En ik ben ook weer trainer/coach van Jugglers. Weliswaar niet van een damesteam, maar dit keer van de heren senioren 1. Ook deze cirkel is rond.
  Ik word vaak gezien als een echte vrouwen trainer/coach, maar heb minstens evenveel heren seniorenteams getraind. (Nijkerk, Celeritas, Olympia, Orca’s, Tower Jumpers, Amical, Uitsmijters, Pink Stars bijv.) En dit seizoen dan HS 1 van Jugglers.

  Leuk?  Jazeker! Het is een bijeengebrachte groep spelers die allemaal hard willen werken, leergierig zijn, af en toe eigenwijs, niet helemaal in balans want we missen een echte center, en onderling goede verstandhoudingen. Het seizoen is vanwege de corona perikelen natuurlijk redelijk chaotisch, we komen niet in een wedstrijdritme, maar de kwaliteit van het spelletje gaat langzaam omhoog. Dat was goed te zien tijdens onze laatste wedstrijd tegen Twente Buzzards. Doorwerken tot de laatste minuten, blijven geloven in een goede afloop, zo werd er in de laatste minuten een 5 punts achterstand omgebogen naar een 8 punts overwinning. Pure klasse! Veel publiek heeft er van genoten! Jammer dat de volgende 2 wedstrijden weer werden afgelast.

  Dat harde werken van mijn team, lijkt wel een Jugglers credo te zijn. De trainingen die ik af en toe zie omdat ze voor mijn eigen training plaatsvinden, worden met veel enthousiasme gegeven. De teams werken dan ook hard en dat is precies in mijn straatje. Een aloude (sport) wet zegt dat talent maar 10 % van je vermogen is, de rest is trainingsarbeid. Nog zo een; een goede speler/ster was een slechte speler/ster die is blijven trainen. En zo is het precies. Als je naar topsport kijkt, lijkt het allemaal zo makkelijk, maar wat we vaak niet zien is de hoeveelheid werk en toewijding die gevraagd wordt om zo goed te kunnen presteren. En dan nog lukt het niet altijd, dat hebben we de laatste Olympische Spelen maar weer eens gezien.

  Dat sfeertje van “er iets van willen maken” is bij Jugglers niet alleen op het veld te merken, maar ook achter de schermen, zowel bestuurlijk als uitvoerend.  De wedstrijdtafel, in tegenstelling tot de meeste clubs waar wij tegen spelen, is altijd met bekwame mensen bezet. Hulde. Dat moet natuurlijk ook wel als je als club ambities hebt. Je zult de organisatie goed moeten hebben staan inclusief de trainers. Op dit moment lijkt het mij allemaal prima te gaan, goed bestuur, goede trainers, getalenteerde jeugdteams en ook lekker veel jeugdteams. Zo hoort het ook, veel leden, veel trainen, veel resultaat.
  Ik voel mij wel prettig in zo’n omgeving en vind het leuk om daaraan bij te dragen.

  Piet Vink
  Trainer/Coach Heren 1